Vidste du at der findes spirituel shampoo?

Spirituel shampoo er shampoo, der både hæver din energi og samtidig vasker dit hår rent og plejer det. Lyder det ikke fantastisk?

Det er naturlig shampoo – lavet på naturens urter, og måske med ægte æterisk olie til at give fantastisk duft. Samtidig med at shampooens laves, mediteres på en energi fra de indre verdener – der hvor engle, mestrene og vores guider bor. Derfor bliver shampooen kodet med god energi.

Denne type shampoo sælges desværre ikke på flaske – måske kommer den til det en gang. Men vi er der ikke endnu. Så du må lave den selv.

Her får du opskriften i 12 nemme trin.

Denne opskrift er dog – for at gøre det nemt for dig – kun til at lære at lave selve shampooen, uden energi. Du lærer selve håndværket først. Det har erfaringsmæssigt vist sig, at det er nemmest at lære at lave shampoo på denne måde, hvis du først kun skal lære at lave selve shampooen. Du kan lære energi arbejdet, dvs. meditationen senere.

Derfor lover jeg dig et indlæg senere, om hvordan du koder din shampoo med høj energi. Nu til det sjove!

Update maj 2016: Indlægget om at skabe energi i shampoo er her.

 

Shampoo

Der er mange fordele ved at lave din egen shampoo:

 • Det er nemt. Især efter den eller de første par gange.
 • Du kan tilpasse opskriften til din hårtype og med din yndlingsduft.
 • Du kan skabe et unikt produkt, fx ved at brug af urterne, eller ved duftblanding.
 • Du får et naturligt produkt.
 • Du ved præcis, hvad der er i din shampoo.

 

Shampoo opskriften

Nødvendig begrebsforklaring: Vandfase indeholder de ingredienser, som er vandopløselige, mens slutfase indeholder de stoffer, som ikke tåler opvarmning, og derfor skal i sidst i fremstillingsprocessen, efter afkøling.

Vandfase:

 • 500 ml vand
 • Urter, maks et par håndfulde tørrede eller friske
 • Konservering (7 ml benzylalkohol (ikke hvis du er parfume allergiker) eller 3,5 ml natriumbenzoat. Benzylalkohol skal i slutfasen. Og bemærk, at holdbarheden bliver op til 3-4 måneder kun). 
 • Salt 20g
 • Sulfat, perlemorssulfat eller sukkertensid 200 ml (sukkertensid maks 10-20% af samlet sulfat mængde for, at shampooen kan fortykkes)

Slutfase:

 • Eventuelt virkestof
 • Eventuelt æterisk olie, maks. dosering 7 ml

 

Hvordan gør du så? 

 1. Begynd med at sterilisere redskaberne: Gryde til urteafkog (minimum 1 liter – ikke af aluminium), grydelåg, si, dejskraber, pipetter, måleskeer. Jeg bruger selv en sprayflaske, som indeholder 3 dele husholdsningssprit og 7 dele vand. Med den sprayes alle redskaber, og du behøver ikke tørre efter, da spritten fordamper af sig selv.
 2. 500 ml vand afvejes eller opmåles i gryden. Diverse opskrifter anbefaler at bruge demineraliseret vand, dvs. vand hvorfra kalk etc. er fjernet. Det er mest nødvendigt, hvis du ønsker virkestoffer i din shampoo (vender jeg tilbage til). Jeg bruger selv godt, dansk postevand.
 3. Urter udvælges og afmåles. Jeg anbefaler maksimum et par håndfulde – mindre kan dog gøre det. Vær opmærksom på at nogle urter kan være giftige, tjek derfor på forhånd sikkerheden af dine urter. Sådan information kan du finde i bøger, på nettet, og hos Urtegaarden. Et tip kan dog være, at urter, der bruges til te eller madlavning, er sikre. Eksempelvis morgenfrue, lakridsrod eller basilikum. Jeg selv skelner ikke mellem eksempelvis madlavningsurter og andre urter i denne type produkt. Vælg økologiske urter.
 4. Afvej salt.
 5. Vand og urter bringes i kog i gryden med låg på. De koger 10 minutter under låg. Sluk for varmen (flyt gryden væk).
 6. Saltet kommes i, og det skal opløses i vandet for, at det har effekt (rør efterfølgende rundt og tjek).
 7. Urteafkoget trækker under låg i 20 minutter. Derefter drænes urteafkoget igennem et stykke rent stof. Afmål mængden, og hvis der er mindre en 500 ml, så spæd op med lidt ekstra vand.
 8. Benzylalkohol afmåles sammen med sulfat, og der røres rundt (efterfølgende skal redskaberne skylles i koldt vand før rengøring, da benzylalkohol kan sætte sig fast på redskaberne).
 9. Hvis du ønsker virkestoffer. Afmål disse og tilføj dem til shampooen. Virkestoffer bruges, da de har en specifik fysisk effekt på hud og hår. Virkestoffer kan binde sig til kalk partikler i postevand, derfor anbefales brug af demineraliseret vand i shampooen (mere information på Urtegaardens hjemmeside). Eksempelvis kan panthenol (pro-vitamin B, regenererende og reparende) benyttes. Vær opmærksom på, at ikke alle virkestoffer kan bruges i en urteshampoo – shampooen kan skille. Fugtkompleks kan ikke bruges. Selv har jeg kun afprøvet de to nævnte virkestoffer, da min oplevelse er, at urterne giver al den pleje, mit hår kunne ønske sig. Begge nævnte virkestoffer er købt hos Urtegaarden.
 10. Hvis du ønsker æteriske olier. Afmål disse. Æteriske olier har både duft og virkning, dvs. de kan udvælges efter begge kriterier. Igen kan du finde mere information på Urtegaardens hjemmeside. Bemærk, at alle de tre nævnte stoffer ikke må doseres for højt. Virkestof dosering står på flaskerne, mens æteriske olier må doseres med 1-2 % (beregn i forhold til samlet mængde shampoo). Du kan istedet for æteriske olier benytte duftolier, der oftest er lavet naturidentisk. Disse har ingen effekt på hud, hår eller sind, men hvis du kan lide deres duft, så go for it.
 11. Når urteafkoget er afkølet, hældes det sammen med sulfat/konservering og virkestof/æterisk olie blandingerne. Omrør forsigtigt for at undgå skumdannelse. Hæld på flasker. Enjoy.
 12. Husk at skrive opskriften ned, så kan du altid lave en portion mere, hvis den var helt fantastisk.

 

Køb af råvarer

Opskriften tager udgangspunkt i en gammel opskrift fra Urtegaarden, og kan sagtens tilpasses mere til tiden. Der er flere nyere opskrifter på Urtegaardens hjemmeside – hovedparten dog uden urteindhold. Firmaet kan også svare på spørgsmål omkring fremstilling. Desuden sælger de redskaber, sulfater, konservering, virkestoffer og duft til shampoo fremstilling.

Urter kan købes forskellige steder. Jeg anbefaler en god helsekost, der har friske forsyninger.

 

Spring ikke over hvor gærdet er lavest – vigtige fakta

Shampooens holdbarhed er 3-4 måneder, hvilket skyldes det høje indhold af urter, der ikke kan holde sig længe – selv med konservering.

Og ja, du skal konservere, når du arbejder med urteafkog, da det har stærk tendes til at rådne. Undlader du dette, udsætter du dig muligvis for allergi og øjenbetændelse oa. Så husk nu den konservering!

* * *

Nu vil jeg med glæde høre fra dig – har du fået mod på at lave din egen shampoo? Hvilke urter og duft har du lyst til at komme i shampooen? Har du måske prøvet at lave shampoo før? Eller måske har du et spørgsmål? Jeg vil elske at høre fra dig.

[hcshort id=”10″]

2 meninger om “Vidste du at der findes spirituel shampoo?”

  1. Herligt, Linda! 🙂

   Hvis du får lavet shampoo – så del gerne dine erfaringer med mig.

   Kh
   Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *